Zaštita okoliša

Ukapljeni naftni plin i prirodni plin u odnosu na ostala kruta i tekuća goriva, u procesu izgaranja ne proizvode u atmosferu dim, pepeo, čađu i krute čestice niti se oslobađaju neugodni mirisi, što ih svrstava u ekološki najprihvatljivije energente.

U urbanim sredinama u kojima je izrazito velik broj vozila, prije svega zbog svojih gorivih svojstava i najmanje emisije štetnih plinova, koje dugoročno loše utječu na zdravlje ljudi te biljni i životinjski svijet, s pravom zauzima posebno mjesto kao alternativno pogonsko motorno  gorivo.

Izgaranjem ukapljenog naftnog plina, odnosno prirodnog plina, u odnosu na benzin i diesel, oslobađa se u atmosferu i do 80 % manje otrovnih spojeva tipa benzen i butadien, koji su izuzeto kancerogenog svojstva, a s vremenskim utjecajem izloženosti, potiču oboljenja poput astme, bronhijalnih tegoba, malignih oboljenja kao i mnogobrojnih alergija.

Prednosti u odnosu na konvencionalna motorna goriva svakako je i minimalna prisutnost udjela sumpornih spojeva, čime se direktno utječe na smanjenje pojave kiselih kiša, očuvanja šumskog i biljnog svijeta te zagađenja voda i zemlje.

Zbog mnogobrojnih prednosti prilikom uporabe, ukapljeni naftni plin te prirodni plin snažno su privilegirani u svijetu kao i u Europskoj uniji radi smanjenja troškova ukupne zajednice i globalnom nastojanju smanjenja emisije stakleničkih plinova.

Radi definiranja parametara u pogledu kreiranja politike prema raznim vrstama pogonskih motornih goriva, 1998. i 1999. godine, ovlašten laboratorij u Velikoj Britaniji –Millbrok pristupio je referentnom testiranju emisije plinova u laboratorijskim ispitnim uvjetima i uvjetima za vrijeme pogonske eksploatacije. Rezultati ispitivanja postali su snažan argument u rukamama industrije ukapljenog naftnog plina prema tijelima javne vlasti, čime se dobio i poseban status kao alternativnog goriva radi dokazanog manjeg utjecaja  na zagađenje okoliša u odnosu na dieselsko i benzinsko gorivo.
Učinak UNP-a u odnosu na benzin:

    do 15% manje stakleničkih plinova
    do 50% manje krutih čestica
    do 60% manje CO
    do 33% manje NO
    Praktično nulto isparavanje emisije ugljikovodika
    Do 80% manje otrova u zraku kao benzen i 1.3 butadien

 
Emisija vozila na UNP*
Usporedba prema benzinu     Usporedba prema dieselu
75% manje CO     90% manje krutih čestica
85% manje ugljikovodika     90% manje NO
40% manje NO     70% manje utjecaja na oblikovanje ozona
87% manje utjecaja na oblikovanje ozona     60% manje CO
10% manje CO2    

 

*Podaci testiranja preuzeti su iz nezavisnog Millbrok laboratorija za emisiju vozila (Ujedinjeno kraljevstvo-Velika Britanija) iz 1998. i 1999.

** Članak je preuzet sa stranica

Croduxplin d.o.o

© Copyright, 2012 Sva prava pridržana Powered By Joomla 2.5 template design by Iznogud Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.